chat
Онлайн риболовен магазин за риболовни принадлежности и аксесоари
Language
English
Bulgarian
Кошница
Брой:
Общо:
Поръчай
Безплатна доставка за поръчки над 99 лв до офис на Еконт за България
Начало Статии ЗА ПЪСТЪРВА НА МАЛКА РЕКА

ЗА ПЪСТЪРВА НА МАЛКА РЕКА



ЗА ПЪСТЪРВА НА МАЛКА РЕКА

Всеки риболовец иска да знае в кои водоеми се въди пъстървата. Как да го открие? По принцип пъстърва има в малки реки или ручеи, които извират от езеро или друг естествен водоем, който понякога е силно заблатен. Водата в реката или ручея задължително да бъде чиста, дори да има беловат или червено-кафяв (торфен) оттенък. Бързото течение е необходимо за насищането на водата с кислород и за поддържане на нужната температура в рамките на плюс 11...плюс 13 градуса. Типичните пъстървови водоеми често са плитки и пресичат гориста местност. Скритата от преките слънчеви лъчи и листата на дърветата и храстите бързотечаща рекичка е удобно убежище за пъстървата.

Такъмите
Оптималната дължина за спининговата въдица за лов на пъстърва е 1,8-2,1 метра. Съществуват и специални пъстървови „пръчки”, които са по-дълги. Те обаче силно ограничават възможността за движение на примамката и изваждането на рибата. Много гъвкавият и мек прът също затруднява изпълнението на точно хвърляне, защото и отляво, и отдясно, и отзад обикновено има дървета или храсти. Тестът на пръта трябва да бъде в рамките на 1-6 г, но се допускат и 2,5-14 г. Влакното трябва да се прибира свободно в макарата, без да заяжда.
Бързото течение диктува правилата на риболова. Само за части от секундата примамката може да се заплете в клоните по дъното и оттам въобще да не може да се извади. Или в най-добрия случай да бъде отнесена от мястото, което обитава пъстървата.
При пъстървов риболов за предпочитане е обикновеното моновлакно с диаметър 0,12-0,14 мм. Онези, които предпочитат плетеното влакно, нека да си го представят как изглежда след приключването на лова след многобройните зацепвания за острите камъни и коренища. Доколкото знаем, повечето фенове на пъстървовия риболов отдавна са се отказали от плетеното влакно. Защото пъстървата вижда влакното и се страхува от него. Моновлакното е по-подходящо и от икономическа гледна точка, макар че се налага да се сменя на всеки 3-4 риболова. Има и други предимства на обикновеното влакно. Засечката и изваждането при използването на твърд прът стават по-деликатно с моновлакно, което благодарение на амортизиращите си свойства потушава първия удар и възможните неочаквани трикове на пъстървата, които при неразтегливо влакно неизбежно биха довели до срив.
За да се контролира визуално движението на примамката по камъните и повалените дървета, е необходимо моновлакното да има флуоресцентно покритие. Дори да е ярък цветът му, пъстървата не се страхува от него.

Стратегия и тактика на пъстървовия риболов
Опитните риболовци знаят, че на една и съща река рядко могат да се хванат повече от две големи пъстърви (с изключение на случаите, когато водоемът бъка от риба). Голямата пъстърва обикновено живее обособено, като не позволява на никого да нахлуе в територията й. Затова не си струва дълго време да стоим на едно място. Направете максимум пет хвърляния и потърсете друго. Разбира се, ако забележите кълване, направете още „1-2 контролни изстрела”. Макар че в повечето случаи те са безсмислени – понякога при кълването пъстървата се наранява от куката, плаши се и престава да реагира въобще на примамката. Същото се случва и когато, гонейки блесната, рибата забележи риболовеца, който пък е забравил правилата на маскировката и е застанал в цял ръст на брега. След безрезултното кълване риболовецът трябва да се премести малко по-надолу по течението, да почака десетина минути и като смени примамката (примерно стребристият Long с черен), да хвърли нагоре по течението и тогава е напълно възможно пъстървата да се хване на куката. И да продължи в същия темп – 2-3 хвърляния и напред към нови приключения. Когато се придвижвате по брега, се старайте да вървите срещу течението, това ще ви помогне да останете незабелязан за рибата, която винаги ще се намира зад гърба ви, тъй като по принцип погледът й е насочен срещу течението. Ето защо хвърлянията тип up-stream (дословно „нагоре по течението”) по време на пъстървовия риболов са винаги най-ефективни.

Екипировката
Екипировката е също толкова важна като такъмите и примамката. Погрижете се преди всичко за ботушите и за комбинезона. Не икономисвайте в този случай: тежките евтини гумени ботуши след края на риболова могат да се окажат пробити на 2-3 места. Направени от съвременни материали, ботушите и комбинезонът имат малко тегло, трудно могат да се пробият. Качествената екипировка позволява да влезете във водата и да отцепите примамката, която може да ви е струвала доста скъпо. Със съвременна екипировка можете да обловите интересно място от всеки удобен бряг или дори от водата.
Всички риболовци са информирани за плашливостта на пъстървата. Затова е необходимо да сме маскирани, за да бъде риболовът успешен. На нашия пазар вече има нескъпи практични дрехи, които са рационално изработени ( куртки, панталони, жилетки, шапки в защитен цвят, с много джобове). Предвидено е и облекло за горещините.
Що се отнася до другите аксесоари, то е необходимо да имаме удобен механизъм за извличане на куките (тънки клещи). Примамката задължително да се съхранява в специална кесия, предимството й е в това, че дори да падне отворена, от нея нищо няма да се изсипе, същото обаче не важи за кутиите.
Какво да изберем за пренасяне на риболовните принадлежности – чанта, кошница или раница? За предпочитане са чантите среден размер. Предимството й е, че от нея винаги можеш да извадиш всичко, без да я сваляш от гърба. Чантата, закрепена на гърба, по-малко се закача в храстите, когато се стараем да се придвижим до водата. Използването на кошница според нас не е целесъобразно, защото не са предвидени преградки за отделните предмети. Поставена в ленено чувалче и оставена в прохладната трева, пъстървата лесно се запазва през целия риболов и по пътя до вкъщи.

Три основни правила за ловците на пъстърва
- Никога не оставяйте след себе си боклуци от синтетика
- Винаги пускайте малката пъстърва (за да улесните популацията)
- Унищожавайте различните бракониерски оръдия, които убиват безконтролно рибата

Примамки за лов на пъстърва
Mepps Aglia Long silver/black (№00 и №0) – примамка номер едно особено при лов в плитка вода. Тази блесна може да се използва дори при дълбочина 10 см! Движението на листенцето е винаги равно, дори при движение по течението. Преди да тръгнете към реката, се убедете, че имате тези два размера. Понякога в един ден се случва пъстървата да предпочита блесна №0, а буквално на другия - №00.
Mepps Thunder march brown №0 – това е една много интересна примамка, с която се лови основно през юли, когато пъстървата се храни с насекоми на повърхността на водата. Обикновено се използва на участъци с по-бързо течение при хвърляне срещу течението. Въртенето на тази блесна много прилича на биенето на крилата на насекомо, паднало във водата. И пъстървата кълве.
Mepps Aglia black mouche (№0, №00, №1) – тя е ефективна благодарение на стримера на куката. За да бъде забележимостта на блесната по-голяма, на черната повърхност на листенцето може да се отбележат няколко големи бели точки с обикновен канцеларски коректор. При въртенето на блесната тези точки се сливат и това може да увеличи кълването.
Mepps Black Fury №0 mouche – много прилича на предходната примамка по характеристики, но има друга геометрия на листенцето, която дава на класическата Aglia отлична игра. От многообразието цветове на точките на листенцето на „черната фурия” е за предпочитане флуоресцентният червен цвят.
Dam Effzet №1 – една чудесна блесна, близка по форма на класически блесни на Mepps. Въртенето й е бързо и постоянно по време на цялото движение.
Myran Lilamy 3g – тя има всичко: и точки на листенцето, и устойчиво въртене при движение по течението, и олекотена сърцевина, което не позволява да пропада при лов в малко вода, стример в риж цвят на куката, който е много привлекателен за пъстървата.
Воблерите. Макар че за повечето риболовци на пъстърва въртящата се блесна е примамка №1, в кутията с примамки е необходимо да имате винаги и няколко воблера, особено през август – септември. Когато избирате цветовете, е добре да се ориентирате към спокойните тъмни цветове – сив, кафяв и черен. Това се обяснява с факта, че такива цветове имат водните организми, с които се храни пъстървата (сиво-черни личинки на ручейник, малки пъстървички, които във водата изглеждат черни). Можете да използвате воблери на Salmo, Yo-Zuri, Rapala.