понеделник, 8 юни 2009 г.

За пъстърва с мъртва рибка


Блесни, воблери, мухи... Всичко това са изкуствени примамки за риболов на пъстърва, доказали себе си в практиката. Да уловиш пъстърва с примамка, изработена от метал, дървесина, козина или текстил определено си е постижение. Доста колеги поставят сининговия и мухарския риболов на пъстърва над класическия улов с естествена стръв, тъй като е по-труден и емоционален. Има и трети метод за лов на пъстърва - този с мъртва рибка. Той съчетава в себе си най-доброто от предишните два - майсторската презентация на примамката и способността на рибката да примами дори и най-хитрите и капризни пъстърви.
Оборудването
Риболовът на пъстърва с мъртва рибка има доста разновидности по отношение на въдицата. Единият е да ловим с болонеза от порядъка на 5-6 метра, което реално прави методът доста близък до класическия улов с естествена стръв, където подаваме примамката под върха на пръчката си. Доста по-вълнуващ е другият вид, при който използваме схемите за презентация на примамката от спининговия риболов. Той се извършва с по-къса въдица между 2.70 и 3.00м, има доста по-широк обхват като замятане и облавяне, и изисква повече майсторство. подбира се средно твърда пръчка с акция в рамките на 5-20. Макарите са същите, като при класическия спинингов риболов с блесна или воблер. Влакното варира в диапазона 0.16 - 0.18 за монофилните и около 0.08 - 0.10 за плетене.
Монтажите
В общи линии за риболов на пъстърва с мъртва рибка се използват умалени варианти на "Драшкович" които се пригаждат към спецификата на пъстървата. В повечето монтажи се избягва използването на стоманена тел, каквато имаме при риболова на щука, и се залага на по-финото плетено или монофилно влакно.
Монтаж "Ларди"
Лешамката се нанизва на около 1.5-1.7 срама, на което има изработени контири за по-добро задържане на рибката. Куките се монтират на плетено влакно с диаметър 0.14 или монофилно 0.18, като първата тройка е №12, а следващата откъм опашката- №14. Самото влакно минаава през дупка в горната част на острието. В предната част на влакното нанизваме оловно топче. Неговото тегло можа да варира между 2 и 8 грама в зависимост от реката, на която ловим, дълбочините в нея, силата на течението и ред други фактори. Парче тънка медна тел усуква около славата на рибката, за да я държи по-добре на оловното острие. Двата оловни елемента в монтажа осигуряват равновесие на примамката. Използва се с лешанки с размери около 4-5см.
Монтаж "Три в едно"
При тази схема имаме само една тройка кука. Цлият монтаж се прави на вирбела - нанизва се острието, на което се поставя рибката, а след това отново на вирбела се слага и поводът с тройната кука. Тази схема е по-прецизна, тъй като имаме само една тройка.
Монтаж "Чебурашка"
Използва се класическото устройство за риболов на хищници, но в умалени размери. Вариантът е с една или две тройни куки, вързани с плетено влакно.
Монтаж "Нищелка"
Използва се метална ос от усукана финна стоманена тел, с тройка в единия край. Другият край на пособието е оформен като ухо на игла. Лешанката се нанизва дупето и оста излиза през устата и Оловното топче се нанизва на влакното, а нищелката се привързва към долния му край. Може да нанижем мънисто между оловото и нищелката, което да служи като амортисьор. Между оловното топче и основното влакно би могло да монтираме вирбел, за да няма усукване. По избор можем да поставим  и финна медна тел, с която да привържем главата на рибката.
Други монтажи
Риболовът на пъстърва с мъртва рибка е много вариативен и позволява и други видове монтажи. Ако развихрим въобръжението си, бихме могли да изработим най-различни приспособления.  Някои използват съвсем опростени варианти с единична кука, вързана в края на основното влакно, и монтирано неподвижно или подвижно олово на 2-3см по-нагоре. Всичко е въпрос на импровизация и лично виждане.
Техника и тактика
Веднъж поставена на монтажа, лешанката е готова да влезе в работа. Презентирането на примамката се извършва по специфичен начин, който зависи не само от конкретното място, но и от някои общи принципи в риболова с мъртва рибка. По-лесно е, ако търсим пъстървите близо до нас, тъй като имаме по-добър контрол върху линията. Ако обаче да облавяме бърз участък на дистанция 15 метра, се изискава да имаме непрекъсната връзка с примамката посредством държане на линията в изпънато състояние. И така - веднъж заметнали имаме представа в каква треактория ще се движи нашата лешанка, и какви движения ще и придаваме. Ако мястото позволява, рибката се води с лека придърпване и отпускане. Добре е преди това да опитаме в някое място блозо до брега, за да знаем как играе примамката ни при различните видове движения на въдицата. В общи линии трябва да се стараем да имитираме омаломощена  и болна лешанка, която не може да се пребори с течението и плува, понесена от него надолу. Към такава лесна за улавяне жертва пъстървата взима бързо решение за атака. 
Изтичане и задържане
По прицим съществуват две основни техники на водене на муртвата рибка във водата - на изтичане или задържане срещу течението. И двата работят добре, а изборът се прави според конкретната ситуация, мястото и позицията, която сме избрали.
На изтичане.
Подходящ метод, когато ловим  с подаване на примамката срещу течението и водене по течението, или в случай, че мястото се намира точно пред нас. Подаваме рибката в горната част на облавяния участък. Държим високо въдицата, с изпъната линия. След като рибката падне до дъното, то започва да се движи под напора на водата. Държим влакното изпънато, като се стараем да обираме влакното много прецизно. През няколко секунди извършваме леки движения нагоре с върха на причката, в резултат на които рибката подскача и извършва предизвикателни движения. когато примамката дойде пред нас и тръгне надолу, започваме да отпускаме влакно, като отново държим влакното изпънато. По този начин във всеки един момент можем да усетим кълването на рибата и да засечем веднага. Бързото засичане се налага от това, че пъстървата само за секунда-две схваща измамата и се опитва да изплюе примамката.
На задържане.
Този метод се използва, когато сме заели позиция в горната част на вира и спускаме примамката по течението надолу. В този случай работим с отворен бигел на макарата, държим влакното между пръстите си и отпускаме леко. Отвреме- навреме пруидурпваме и отпускаме примамката. По този начин имитираме омаломощена лешанка. Налага се да бъдем добре прикрити, тъй като в този случай попадаме и има риск да бъдем забелязани, особено при много бистри води. На задържане е подходящо да се лови, когато облавяме вир, близо до нашия бряг, и особено ако се налага да подадем на място, над което има надвиснали клони и храсти, или да пребъркаме района около някои подводни коренища. В този случай имаме възможност да се притаим на брега, и без да се показваме напред да подадем примамката както трябва. Ако има пъстърва, вероятността да нападне е много голяма. 
                                                              От Станил Йотов 

2 коментара:

Анонимен каза...

za tozi vit riba moje da se govori den i nosh.Po princip lovq samo balkanska pastarva,FSI4KO TOVA E MAYSTORLAK KOLEGi

Анонимен каза...

zdraveite,ot kude moga da zakypia takumi za montaj lardi i drygite vidove,molia pishete na anonimblasta@yahoo.com
blagodaria

Риболов на сом с буй

Големите риби за стръв се презентират най-точно с буй. Експертът Карл-Хайнц Хьор описва с всички подробности този изпитан метод за река и яз...